O vinu može da se priča danima. Čak iako niste stručnjak, povoda i inspiracije ima na pretek. Pa ipak, u svim tim pričama nije na odmet nešto i znati, čisto da zadržite autoritet ako neko postavi pitanje na koje od vas očekuje odgovor.

Evo mali vodič za sve ono što bi obični ljubitelj vina želeo da zna, a često nije imao prilike koga da pita!

Kada je počela proizvodnja vina?

Mesopotamija, recimo negde oko 6.000 god p.n.e, mada iz približno istog doba datiraju i arheološka nalazišta u Gruziji i Jermeniji za koja se takođe veruju da su bila mesta gde se pravilo i čuvalo vino.

Odakle potiče reč alkohol?

Reč alkohol vuče poreklo iz arapskog (al kohl ili alkuhl). Ironija je u tom da većina Arapa ne pije alkohol jer im religija zabranjuje!

Koje su države najveći proizvođači vina?

Pet najvećih proizvođača vina u svetu već decenijama su Francuska, Italija (koja je prošle godine pretekla na prvom mestu Francusku), Španija, SAD i Argentina. Tu je zgodno ubaciti i podatak da na Evropu otpada otprilike 2/3 svetske proizvodnje vina, koja je u 2014. godini iznosila oko 27,1 milijardu litara! U našem susedstvu najveći proizvođač je Bugarska sa 13o miliona litara.

Koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina od 750 ml?
Otprilike 1,15 kg...

Koliko dugo treba čuvati kupljenu flašu vina?

U principu, 90 procenata svih vina koja se nalaze u prodaji trebalo bi popiti u roku od godinu dana. Samo manje količine najkvalitetnijih vina prave se za dodatno odležavanje i njih možete da pijete i posle mnogo godina čuvanja.

Šta određuje boju vinu?

Ako fermentira bez kožice, sve sorte grožđa u suštini daju vino svetle i prozirne boje. Crvena boja se formira fermentacijom kožice grožđa, a roze nijanse nastaju tako što se kožica odstrani iz fermentacije ranije.

Od koji sorti se najčešće pravi šampanjac?

Malo je neobično to što je šampanjac uglavnom belo vino, ali se pravi pretežno od crvenih sorti grožđa – pinot noir i pinot meunier.

Kako izgleda podela vina prema količini šećera?

Prema sadržaju šećera, vina se dele na: suva (do 4 grama šećera), polusuva (od 4 do 12 grama), poluslatka (od 12 do 50 grama) i slatka ( preko 50 grama).

Da li je ženama bilo dozvoljeno da piju vino u starom Rimu?

Ženama je u starom Rimu bilo zabranjeno da piju vino, a ako bi muž uhvatio svoju ženu da pije imao je zakonskog osnova da je zbog toga – ubije! Ovo je dobra priča za ćaskanje u muškom društvu...

Da li je tačno da se žene brže opiju od vina nego muškarci?

Da, iz razloga što žene u organizmu imaju manje enzima zaduženog za metabolizam etanola. Ovo je dobra priča za ćaskanje u mešovitom društvu...

Kada je napravljen prvi vadičep?
Sredinom 19. veka, verovatno 1860. godine.

Pročitajte još: Srpske roze poze

Ostavite vaš komentar

0 Komentara