Večina nas suoči se na kraju obeda ili na kraju dana s tim da vino koje je ostalo u boci valja sačuvati za sutra. Ali, šta uraditi s njim kako bi ostalo podjednako dobro i sutradan, pa i nekoliko dana nakon otvaranja?

Glavni trik je da se spreči dodir kiseonika sa površinom otvorenog vina. Ako to uspete sasvim je realno da će vaše vino biti u vrlo dobrom stanju i nedelju dana nakon otvaranja!

Svako vino ima životni vek i on zavisi od mnogih faktora. Isto važi i za opstanak vina nakon otvaranja, jer se već nekoliko sati posle otvaranja vino promenilo, pogotovo posle nekoliko dana. Koliko će sve to negativno uticati na vino, osim od okolnosti u kojima se čuva, zavisi i od kvaliteta vina.

Podrazumeva se da ćete vino zatvoriti nakon otvaranja nekim od pomoćnih čepova, za šta se preporučuju gumeni, vakumski čep, i zatim ga odložiti na hladno mesto, podrum ili frižider (najbolje vinski). Tako pripremljeno, vino može da stoji nekoliko dana s minimalnim gubitkom kvaliteta. 

Svaka nagla promena temperature ne prija vinu. Previsoka ubrzava starenje i izaziva tzv. ukuvane arome, dok preniska može trajno uticati na gubitak pojedinih aroma. Dakle, sva mesta koja su mahom mračna i imaju konstantu temperaturu, a bez prisustva vlage, odlična su zamena za čuvanje vina (ali ne za dugo) ako ne posedujete profesionalni vinski frižider koji reguliše temperaturu i vlažnost.

Kod belih vina s aluminijumskim zatvaračem na navoj, dileme nema – vino će biti dobro i dugo nakon prvog otvaranja ako zapušač uredno zavrćete svaki put kada sipate vino u čaše. I neka crvena vina imaju ovu vrstu zatvarača „budućnosti” koji može da sačuva vina nekoliko dana ako se dobro zatvori. 

Kada je klasičan čep u pitanju, posle otvaranja potrebno je ponovo dobro zatvoriti flašu gumenim vakum čepom ili, ako ga nemate pri ruci, istim tim pampurom koji ste izvadili. Flašu držite van domašaja svetlosti i na temperaturi nižoj od sobne. U pojedinim slučajevima, za određena vina, frižider je solidno prinudno rešenje, pa čak i za neka crvena vina, pošto niža temperatura usporava proces oksidacije. Ponovo začepljeno vino ostaće relativno sveže tri do pet dana u frižideru. 

Postoje i dodatni sitni bonusi u borbi sa kvalitativnim promenama u vinu. Recimo, držite bocu uspravno kako bi se površina u dodiru sa kiseonikom svela na minimum. Takođe, kada izvadite vino iz frižidera ipak pazite da se ne ugreje prebrzo. Ovo je posebno bitno leti kada su velike razlike između sobne temperature i one u frižideru.

Ostavite vaš komentar

0 Komentara