Sasvim sigurno ste nekada negde videli kako se u restoranu proba vino kada vam ga kelner donese za sto. Znate ono, konobar pokaže etiketu, gost tu nešto gleda, onda gleda pampur, malo vrti vino u čaši, malo ga njuška...

Evo ukratko šta čitava ta predstava predstavlja, za slučaj da se i sami nađete za stolom gde se očekuje da pokažete kako se ipak razumete u to što ste naručili.

Dakle, konobar je doneo vino koje ste odabrali i kreće s ritualom otvaranja boce. Prvo će vam pokazati etiketu da potvrdite kako ste baš to vino naručili. Nije na odmet proverirti da li je u pitanju baš ta berba koju ste tražili (ako ste je uopšte tražili), jer se često dešava da naručite jednu, a stigne druga.

Nakon što otvori vino, konobar će ispred vas staviti čep. Na vama nije da ga mirišete, već da utvrdite da je ceo izvađen, da nije truo, da nije suv. Ako vam se nešto u tom smislu učini sumnjivim, ne znači da je i vino neispravno, ali je znak da obratite više pažnje na ono što će vam sipati u čašu.

Pošto ste videli čep, konobar će vam sipati malo vina u čašu da probate. Zapamtite, svrha ovoga nije da odlučite da li vam se vino sviđa (kada pampur izađe iz boce vi ste vino kupili i tu više nema premišljanja tipa, možda bih ipak više voleo ono drugo), već da li je ispravno, odnosno da li ima neku vidljivu manu. Da bi ste proverili ispravnost, zavrtite čašu kako bi se arome intenzivnije osetile i slobodno pronjuškajte, gurnite duboko nos u čašu. Mane vina su obično miris na umoljčeni papir, mokru školsku tablu ili vlagu iz podruma. U svakom slučaju, ako vam se miris ne dopada, odmah reagujte!

Konačno, probajte mali gutljaj. Ako osetite neprijatnu kiselost ili totalno suprotnu otupljenost ukusa, skrenite pažnju konobaru. Zameniće vam bocu pa makar vi i ne bili u pravu! Najčešće... Ipak ste (debelo) platili nešto u čemu želite da uživate ostatak večeri!

I još jedan savet, pijte ritmom koji vam odgovara, ne dozvolite da vam konobar doliva kad god on zaželi, jer mu je u opisu posla da što pre popijete prvu flašu kako bi naručili drugu. S druge strane, ako je konobar isuviše spor u dosipanju ne ustručavajte se da sami uzmete flašu i dospete sebi ili ostalima za stolom.

Ostavite vaš komentar

0 Komentara