Jul
9


Imam prijatelja koji je dugo govorio da je roze vino za njega poput vinske paštete, nastalo po principu „šteta da bacimo loše grožđe ili ostatak od proizvodnje crvenog vina, hajde da napravimo roze!“

Možda je nekada tako i bilo. Ne više. U svetu je roze odavno postao ozbiljno vino, negde čak veoma cenjeno, a poslednjih decenija i sve traženije. Nešto slično dešava se sada i u vinskoj Srbiji. Za proizvodnju rozea, koje se pravi od crvenih sorti postupkom proizvodnje belih vina, ozbiljni vinari koriste vrhunski rod, najrazličitije sorte i u najneverovatnijim kombinacijama. Rezultat su raskošne melodije mirisa i ukusa, svežina i voćnost kakvu može da ponudi samo vrhunski roze!

Ali, navike su poput rođaka sa sela kojeg je pregazilo vreme i koji u gradu preskače tramvajske šine da ga ne bi udarila struja. Uz to, svako malo čujem kako je roze žensko vino. Valjda po istom principu kao što mame i tate dečacima kupuju plave benkice, a devojčicama roze!

A kada se kod vina navika i predrasuda udruže, dobijamo vinskog pozera koji nije savladao osnovnu lekciju, onu koja kaže – vino je prvenstveno individulano iskustvo koje zahteva radoznalost i otvoreni duh! Kako inače razumeti zašto bi neko apriori odbacio vino samo zbog boje! Taj verovatno i ne zna da sve sorte grožđa u suštini daju vino svetle i prozirne boje, te da se crvena boja vina formira fermentacijom kožice grožđa, a roze nijanse nastaju tako što se kožica odstrani tokom fermentacije nešto ranije nego kod crvenih vina.

Pročitajte još: 10 vinskih zapovesti

Dakle, hajde da resetujemo zablude – vino je dobro ili loše već u zavisnosti od kvaliteta kojeg ima ili mu nedostaje, a boja niti je odraz kvaliteta niti o njemu svedoči. Ona je samo odraz sorte ili stila za koju će se uhvatiti svaki vinski pozer! Jer, ako se već ne razume u vina, ume da prepozna boju, nije slep!

Ali, da se vratim na mog prijatelja s početka teksta, koji danas ne može da zamisli leto a da ne proba nekoliko desetina rozea sa svih strana sveta. I još tvrdi kako su i naši vinari počeli da prave ozbiljan roze, te da vinska Srbija sasvim izvesno ima – ružičastu budućnost!

Bilo to tačno ili ne, uživanju koje leti donosi pijuckanje u prirodi dobro raslađenog vrhunskog rozea malo šta može da nadmaši.

Wine Trotter / Viktor Čikeš, glavni i odgovorni urednik, Vino.rs

 

Ostavite vaš komentar

0 Komentara