Generalno, imam problem s tim što ljudi misle da vino ne mogu da dožive na pravi način ako ga ne poznaju dovoljno dobro. Drugim rečima– uplašeni su!

„Hajde ti izaberi, ti se razumeš“, koliko ste samo puta čuli to u restoranu ili prodavnici.

Ali ne i kada treba da se izabere pivo ili viski! Tu se, kao svi razumeju. Baš kao što svako zna koju rakiju više voli. Ali, kada dođe do vina – „Hajde ti, ti se razumeš“!

U čemu je štos?

Najverovatnije u tome što se oko čitave te vinske priče, pa i ove naše u Srbiji, uhvatila debela skrama mistifikacije, koja je malo po malo sludila ljude. Došli smo do toga da je odluka koje vino kupiti i popiti postala maltene kao izbor autobomila. Te ovo vino ima ovakve osobine, može da se služi s ovim jelom, a ne sme s onim, da se pije iz ovakve čaše, potrebno je znati kada su bile najbolje berbe, kada je bila loša godina, koji su regioni bolji za koje sorte, šta su trendovi i stilovi… Sve u svemu, tu se više do kraja ne mogu snaći na profesionalci.

Na stranu sada što deo tih profesionalaca od svega pomenutog najbolje zna da vrti vino u čaši. To mu dođe kao nekakva legitimacija stručnosti. Ali, to je druga (još tužnija) priča!

Naravno da je dobro znati kako je nastalo vino koje pijete, od kojih sorti, kada je napravljeno, gde je grožđe raslo i tome slično. Sve to dopunjava utisak u čaši, zaokružuje priču, koju svako dobro vino ima. Ali, da bi ste uživali u njemu, sve što vam je u suštini potrebno jeste da je servirano na propisnoj temperaturi, u iole pristojnoj vinskoj čaši i da imate dobar povod da ga u slast popijete, uz jelo ili bez njega, u društvu ili sami.

Pročitajte još: Srpski vinski safari

Šta hoću da kažem? Vina pre svega treba sami da probate, da ih sami osetite i zatim da pijete ona koje vam najviše odgovaraju. Sve ostalo je kao kada bi vam neko objašnjavao koga i zašto da volite! Da bi znali koje vino da kupite ili naručite, potrebna je praksa, kao i u svemu. Ostalo dolazi samo od sebe. Zato nemojte da se ustručavate da probate što više različitih vina, naročita ona koja dolaze iz regiona gde se u tom trenutku nalazite. Jer, ta su vina proizvod tradicije lokalne trpeze i lokalnog mentaliteta, pa čak i kada su loša ili lošija, shvatićete sami zašto su takva. I slobodno kažite šta vam se u njima sviđa ili ne. Pravi poznavalac vina to vam nikada neće zameriti. U protivnom, ostaćete izgubljeni u tuđim iskustvima gde se zagubilo ono osnovno – da svako u ovom božanskom piću može da uživa na svoj način. I on je jedini ispravan!

Wine Trotter / Viktor Čikeš, glavni i odgovorni urednik, Vino.rs

 

Ostavite vaš komentar

0 Komentara