Ako pođemo od toga da je osnovna razlika između seksa i ljubavi ta što seks smanjuje tenzije, a ljubav ih prouzrokuje, videćemo da se čaša vina idealno uklapa u oba scenarija. Ništa drugo ne može ni približno dobro da odigra ulogu medijatora između strasti, emocija i razuma.

Iz tog, ali i još nekih razloga, kaže se da vino i ljubav kada se nađu zajedno na pravom mestu u pravom trenutku čine – magiju! I tu ne bi imalo šta posebno da se doda. Osim da su devojke kod nas do pre negu godinu bile bolje od malte ne bilo kog domaćeg vina, tako da je prava magija bila ako vas ujutro nije bolela glava. Sada je situacija sasvim drugačija, vina su dorasla devojkama pa ponekad ni sami ne znate gde će vam ruka pre krenuti – ili za čašu ili za… Ljubav je to, ne pita u kom pravcu će vas poneti!

Slučajno ili ne, vinogradarska slava Dan Svetog Trifuna i katolički Dan zaljubljenih, nazvan Valentinovo po svešteniku koji je u potaji venčavao ljude uprkos zabrani rimskog cara Klaudija II, slave se istog dana, 14. februara. Pa ipak, iako je veza između vina i ljubavi mnogo puta opevana i u praksi proverena, ne znači da obe stvari podjednako doprinose pomenutoj magiji. Ponekad je dovoljno da flaša vina bude samo tu, na dohvat ruke, a ponekad bogami treba otvoriti i nekoliko boca pre nego što magija nastupi. Ili pijanstvo. Ali, u oba slučaju ljubav na kraju pobeđuje. Kao u onoj priči o mladoženji koji je posle venčanja s nekom ružnoticom tražio da mu se u spavaču sobu donese bure vina. I posle su svi bili srećni, uključujući i mladence. Mislim da su i u braku bili srećni...

E, to je magija!

Ostavite vaš komentar

0 Komentara