SASTOJCI:

  • dve srednje tikvice
  • maslinovo ulje
  • 3 šolje Ždrepčevog belog vina
  • glavica crnog luka
  • 4 fileta lososa
  • 125 g maslaca
  • bosiljak
  • lovorov list
  • matičnjak
  • so, biber

PRIPREMA:

Tikvice oprati, iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje 20 min. Zatim ih ocediti od viška tečnosti i prosušiti ubrusom. U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa kratko propržiti sitno iseckani luk. Sipati šolju Ždrepčevo belog, pa mešati dok alkohol ne ispari. Potom dodati tikvice, posoliti i pobiberiti, pa krčkati 5 min na umerenoj temperaturi.

U adekvatnoj šerpi pomešati preostalo Ždrepčevo belo vino, bosiljak, lovor, matičnjak i šolju vode, pa kuvati dok ne proključa. Filete lososa posoliti i pobiberiti, te ubaciti u šerpu i kuvati 6 min. Izvaditi ribu i staviti je na toplo, a u šerpu dodati maslac i mešati dok se ne istopi i dok sos ne počne da se zgušnjava. Preliti preko lososa i poslužiti sa tikvicama.

PREPORUKA:

ŽDREPČEVO BELO - stono suvo belo vino
Jedinstveni ukus ovo specifično vino duguje kupaži vina : Italijanski rizling i Smederevka. Iznenadiće vas svežina, ali istovremeno i kompleksnost. Konzumirajte ga uz bela mesa sa roštilja, sirevima sa umacima, belom ribom, lagana jela i salate. Najbolje osobine ovog vina su izražene na temperaturi od 8 - 10ºC;

Ostavite vaš komentar

0 Komentara