U nedelju 17. jula održani su „Savinački dani“ na Savincu, selu nadomak Gornjeg Milanovca. Ova manifestacija je započeta 2008. godine, povodom 180 godina rođenja slikarke i pesnikinje Mine Vukomanović Karadžić. Njoj u čast na Savincu se održava likovna kolonija od 1994. godine, a ova manifestacija je nastala kao deo tog programa.

Organizatori manifestacije su: Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, Mesna zajednica Savinac, Lovačko udruženje „Vojvoda Milan Obrenović“- podružnica Šarani, uz tehniču pordšku Kulturnog centra.

Program je počeo u nedelju od 9 časova ujutru takmičenjem za „Zlatni gulaš“ Savinca. Naša ekipa, Živa legenda, iz lovačkog društva “Belo polje”, sekcija Vraćevšnica je po drugi put zaredom osvojila zlatnu medalju u spremanju lovačkog gulaša. Otkrićemo vam malu tajnu recepta koji pobeđuje dva puta za redom, a to je obavezno dodavanje vina Ždrepčevo belo tokom kuvanja gulaša!

Gosti manifestacije su mogli uživati i u domaćem siru, kajmaku, medu, rakiji i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima tog kraja. Šumovite padine, lekovite vode i blizina Takova, čine ovo selo jednim od najposećenijih izletišta. Bilo da se radi o kupanju, šetnji po okolnim uzvišenjima, lovu i ribolovu ili lenčarenju u hladu, Savinac je pravo mesto za uživanje u čarima seoskog života.

Ostavite vaš komentar

0 Komentara