Legenda o vinariji

Grožđe i vina su deo ljudske istorije i svako vino je priča sama za sebe. Priče o vinu moramo uvek da počnemo od početka, od porekla.

Poreklo Vinarije Čoka potiče iz porodičnog podruma Lederer. I tu počinje istina. Velelepni podrum je izgrađen 1903 godine i danas važi za jedan od najvećih i najlepših podruma podzemnog tipa na Balkanu.

img01
img01

1903

Duž gvozdene kapije i dan danas nalazi se ispis "IN VINO VERITAS" odnosno “U VINU JE ISTINA”, koji je tih davnih godina postao deo istorije grba porodice Lederer. Tada je Grof Artur Lederer nasledio dvorac „Kaštel“ i hektare plodne severno-banatske zemlje od tasta, grofa Marcipana, koji je početkom prošlog veka bio ugledan, preduzimljiv vlastelin. On je gajio voće i cveće i osnovao industriju mesa. Iako boem na glasu i vičan kartanju, Lederer je bio dostojan naslednik svoga tasta. Širio je vinograde, podizao podrum i podsticao paore da gaje vinovu lozu. Grof-boem prvi se upisao u istoriju potiskog vinogradarstva, koje više od jednog veka daje ove božanske napitke.

img01

1908

Priča o vinariji koja se prenosi iz generacije u generaciju nastavlja se 1908. godine kada je završena izgradnja i drugog dela podruma u kojem su smešteni betonski sudovi, iznutra obloženi pločicama. Jedna od atrakcija je sud koji može da primi 67000 litara vina, u kome je Lederer zakazivao partije karata, koje su u pratnji cigana svirača trajale i po nekoliko dana. Bogati veleposednici iz Evrope i zemlje bili su spremni da se, polegnuti na dasci uguraju u otvor na buretu, manji od pola metra, zarad slatkog Čokanskog Merloa, zbog kojeg su i cela imanja stavljali na kocku.

1912

Završena je izgradnja i poslednjeg, po mnogima najlepšeg dela podruma, u kojem drvena hrastova burad čine čuvenu sedmu ulicu. Pošto se podrum nalazi ispod nivoa Tise, opasnost od vlage Lederer je rešio izgradnjom drenažnog sistema, koji i danas uspešno funkcioniše. Visoko higroskopan tiski pesak posipa se po dnu podruma i tokom dana više puta zamenjuje novim, na suncu isušenim peskom.

Porodica Lederer je , za vreme II svetskog rata, zbog svog jevrejskog porekla, morala da napusti Čoku i da nađe utočište u Mađarskoj. Nakon II svetskog rata vratili su se u Jugoslaviju, ali je njihov posed konfiskovan i proglašen opštenarodnim dobrom.

img01

2000

Imanje je privatizovano 2000. godine.

Novi vlasnici doneli su nove ideje i neophodnu energiju čime je revitalizovano vinogradarstvo u Potiskom regionu. I u starom podrumu, među hrastovim buradima, i dan danas čuva se vino sa tradicijom, koje se u prošlosti preporučivalo kao lek i pre Drugog svetskog rata izdavalo čak i na lekarski recept.

img01

Od 2000. godine, privatizacijom, Vinarija Čoka, postaje moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora. Pored oživljavanja proizvodnje, ponovnog podizanja postojećih i uvođenja novih receptura i brendova, investirano je u savremenu liniju za hladno punjenje vina, koja omogućava da vino zadrži sve svoje karakteristike i kvalitet. Modernizacija i savremeni poslovni duh koji prati tržišne tokove postali su glavni oslonac u poslovanju vinarije.

U cilju obezbeđivanja kontinuiteta kvalitetne i sigurne sirovinske baze, Vinarija Čoka je u septembru 2007. godine ostvarila kooperantski odnos sa Vinarijom "Ohrid" u Makedoniji koja svoju berbu i preradu prilagođava Vinariji Čoka. Ovaj strateški potez i rezultat je stalne težnje da se potrošačima obezbedi vrhunski kvalitet vina, koji pored potiskog, nudi i ohridsko vinogorje, zbog specifične topografije i klimatskih uslova, jer se vinogradi nalaze na 625 m nadmorske visine.

img01

Danas je Vinarija Čoka osnažena FSSC 22000 standardom koji obuhvata ključne zahteve brojnih postojećih standarda za bezbednost hrane kao što su: FSSC i HACCP. Vinarija Čoka ispunjava kriterijume pojedinih trgovinskih lanaca na svetskom nivou i glavnih prehrambenih kompanija pod okriljem jedinstvenog, međunarodno priznatog sistema upravljanja bezbednošću hrane.

img01

Očuvavši prepoznatljiv kvalitet i poslovni ugled, Vinarija Čoka je ime koje se prepoznaje na tržištu regiona i šire. Proizvodi vinarije nailaze na neprekidan odziv lojalnih potrošača i okruženja. Vinarija Čoka sa svojim prepoznatiljivim brendovima izuzetnog kvaliteta, negujući tradiciju ali i osvajanjem neophodnih standarda koje zahteva probirljivo svetsko tržište, uspešno je pozicionirana osim domaćeg tržišta i tržišta regiona i na svim kontinentima.

Vinariju Čoku danas čini više od jednog veka, razvoja i otkrivanja novih ukusa i tajni vina. Jedan vek i jedna decenija predanog rada i odgovornog poslovanja, više generacija zaposlenih stvorilo je snažnu vinariju koja je postigla i održala kvalitet.